neljapäev, 8. november 2012

Külalised

08.11.2012.a.
 
 
Paar päeva peatusid siin Nha Trangis eestlased – Teele ja Mihkel. Teele on meil ühe korra isegi Tallinnas külas käinud. Väga toredad inimesed, samasugused reisimisehullud nagu meie, et ainult tahaks kuskil ringi käia. Nad tulid Nha Trangi Hanoist rongi ja bussiga, nii et neil oli pikk reis selja taga. Õnneks said nad reisida ainult käsipagasiga ja seetõttu oli lihtsam. Saime nendega juba esmaspäeva hommikul kokku ning peale hommikusööki päevitasime rannas. Väga, väga huvitav oli kogemusi jagada. Nad olid täiesti juhusilikult võtnud hotelli otse meie lemmikbaari kõrvale. Õnneks nad elasid piisavalt kõrgel ja maja tagakülje pool, nii et lärm nendeni ei jõudnud. Nad rääkisid meile Hoi An´ist ning oma Halong Bay kogemustest. Õhtul jalutasime linna peal ning Night Marketil ja lõpuks läksime muidugi Booze Cruise´i. Lootsime, et Windy on ka tööl, kuid teised ettekandjad (kes meid ka alati kallistavad ja musitavad), ütlesid, et Windy on hoopis haiglas. Ta oli tundnud end mitu päeva juba väga halvasti ning kaebas kõhuvalu. Ta rääkis mulle juba nädal aega tagasi, et arvatavasti on see päevadest, kuid nüüd selgus, et asi on tõsine ning tal on pimesoolepõletik. Tüdrukud ütlesid, et lähevad Windyt järgmisel päeval haiglasse vaatama ning mina ja Troim küsisime kohe, et äkki saame kaasa minna. Kokku lepitud. Me muidugi tahtsime teda näha ja külastada, aga omajagu põnev tundus ka „ekskursioon“ kohalikku haiglasse.
Teisipäeva hommikul käisime koos Teele ja Mihkliga turu peal ja näitasime oma tuttavaid müüjaid. Ostsin pudeli kalakastet (kuna kokanduskursustel öeldi, et see on nii universaalne kaste, mida nemad kasutavad iga toidu juures) ning prooviks mingeid tundmatuid puuvilju, mida müüja mulle maitsta andis ning mille tükike oli niiiiiiiii hea ja magus.
Kõmpisime tagasi kodu poole ning leppisime kokku, et oleme tunnike rannas, enne kui haiglasse lähme. Kodus tahtsin muidugi kohe seda uut puuvilja proovida. Pesin, koorisin ja lõikasin tükkideks. Sõin ühe tüki, ei olnud hea, nagu aroonia-moodi, et terve suu oli paks ja kurgus hakkas halb. Troim ei neelanudki tükikest alla, vaid sülitas kohe välja. Mina ikka surusin veel 3 tükki sisse. Viga! Olin jube pettunud, et wtf asi see siis on. Nii, siis keerasin sellel kuradi kalakastmel korgi pealt ära, et nuusutada ja ...................öäkkkkk....... terve köök oli kohutavat raipe haisu täis! Troim hakkas kohe karjuma, et ma tahan teda ära tappa. Peitsin kiirelt pudeli külmutuskappi ära. Istusin diivani peale ja võtsin paar lonksu õlut, kuna selle puuvilja tunne oli ikka suus. Ja siis hakkas halb. Ütlesin Troimile, et ma vist tahan oksendada ning 5 sekundi pärast läksingi wc-sse ning kogu see jama tuli välja. Jäin voodi peale lamama ning ütlesin, et randa ma küll praegu ei tule. Troim, Teele ja Mihkel veetsid tunnikese mere ääres ning mina otsisin peale toibumist netist, mis kuradi asjaga siis tegemist oli. Nimetatud puuvili oli siis sapodilla. Ma olin ise valinud lihtsalt toored isendid, mis pidid olema mittesöödavad, sisaldavad palju lateksitaolist asja ning võivad põhjustada kurgus halba tunnet ja suuhaavandeid, samuti kõhulahtisust. Nendest viljadest hakati tegema esimesi nätsusid. Kui vili on toores, siis valmib see toatemperatuuli kiiresti ning on katsudes pehme (mitte kõva nagu minu omad olid). Süüakse neid samamoodi nagu kiivisid, et lõikad pooleks ja lusikaga sööd sisu välja. See, mis mul enesetunde halvaks tegi, oli sama kõva kui õun. Puhkasin tunnikese ning siis hakkas juba parem.
 
Läksime Booze Cruise´i ette ning üks baaritšikk kutsus meile takso ja ütles sellele, kuhu sõita. Meie jõudsime haigla juurde enne, kui Windy sõbrantsid oma motikatega ning taksojuht oli vist valesti aru saanud, mida me seal teeme. Igatahes haaras ta kohe Troimil käsivarrest ning talutas meid kiirabi vastuvõttu :D Troim higistas, mis hirmus ja õllepurk oli ka muidugi käes. Eriline võõrkeha oli ta seal vastuvõtualal, kus olid ainult poolpaljad ja vigased inimesed ning valgetes kitlites med-töötajad. Huhh, kõik muidugi vahtisid meid. Vehkisime kätega, et No-no, me pole haiged ning kiirustasime tagasi maja ette.
Õnneks jõudsid varsti kohale ka meie tuttavad, ostsime alt poest Windyle mingeid jooke, mis talle pidid meeldima ning seejärel sõitsime 7. korrusele. Teele ja Mihkel jäid alla sisehoovi meid ootama. Haigla oli vana kollane kivist hoone. Mingit halba haiglahaisu üldse ei olnud, kuna kõik aknad olid avatud ning mõnus õhk käis läbi. Keegi midagi ei küsinud, lihtsalt jalutasime sisse. Imestust tekitas, et paljud haiged (?) lamasid koridorides mingite mattide peal, ümberringi istumas sõbrad-sugulased. Windy palat oli pisike kitsuke ruum nelja voodiga. Igas voodis oli vähemalt 2 inimest!!!!! Windy oli väga kurnatud ning haige näoga, kuid meid nähes läks tal tuju kohe paremaks. Ta naeratas ning kallistas-musitas meid kohe. Teised tüdrukud viisid talle ikka suure kotitäie süüa, kuna haiglas ei pidavat üldse süüa saama ning kui haigetele sugulased midagi ei vii, siis nad võivad lihtsalt nälga surra. No ma ei tea! Seda rääkis meile üks šotlane, aga ma eriti ei usu seda. Eriti, kui arvestada, et see pole mingi tasuta haigla, vaid et ka kohalikud peavad seal maksma. Windy ajas end püsti ning me läksime kõik koos suurele pikale rõdule, kust avanes imeline vaade mägedele ja linnale. Sättisime end mati peale, mille medõde kohe tõi, ning rääkisime juttu. Troim tegi kogu aeg nalja, et tuju üleval hoida ning Windy naeris, kuigi näha oli, et tal on ikka halb olla. Talle tehakse 5-6 süsti pepusse iga päev ning ta peab võtma palju tablette. Kõik ütlesid, et see tähendas ikka nii palju, et meie ka teda vaatama läksime. Üks hetk toodi välja Absolut Vodka pudel ning see anti kohe Troimile, et joo, võtame Windy terviseks. Troim siis pidas väikse kõne ja võttis klõmmi ...... ning see oli vesi :) oi, kuidas väiksed vietnamlannad itsitasid kõhud kõveras :D eks see olekski imelik olnud, kui nendel seal päris Absolut riiuli peal oleks olnud.
Teised jäid veel sinna, aga meie tulime ära, kuna Teele ja Mihkel olid meid niigi juba pool tundi oodanud. Taksojuht muidugi ka, aga siin taksomeeter edasi ei tiksu, kui auto seisab. Sõitsime siis kõik koos mudavannidesse! Oi, see oli jälle nii tore, mis siis, et meie seal juba käinud olime. Seekord oli veel vähem rahvast ning tundus, et Teele ja Mihkel jäid ka väga rahule. Mulistasime ja nautisime seal üle 2 tunni ja seesama takso ootas meid terve aja! Lasime end tagasi viia samasse kohta, kust meid peale võeti. Me olime ikka väga palju sõitnud ning lisaks oli see taksojuht meid nii kaua igal pool oodanud ja see läks maksma 10 usd. Ma ei tea, kas see maksis sellepärast vähe, et kohalik tüdruk meile takso tellis, või ongi see taksoteenus siin nii odav.
Okei. Õhtusöögikoha valisid Teele ja Mihkel Tripadvisori soovituste põhjal – india restoran. Oli tõesti väga hea. Aga mu arust on juba imelik, et peaaegu iga kord on arvele lisatud midagi, mida me pole tellinud või siis jäetakse mingi asi toomata, mis hiljem siiski arvel kajastud on. Seekord läks nii minu tellitud raita kastmega. Nõudsin pärast õigust ning vastuvaidlemata anti raha tagasi. Et nagu meelega??? Või kogemata???
Magustoidukoht oli ka üks restoran, mille kohta T ja M Tripadvisorist lugenud olid. Tänu nendele saime ise ka uusi kohti proovida.
Kolmapäeva hommikul käisime rolluga Maximas. Vaja ju igasugu koduasju osta. Ma ei tea, mis seal siis juhtund oli ................ kõikidel oli eile vist palgapäev olnud. Poes oli nagu hullud päevad. Kõik ostsid kärutäite kaupa vetsupaberit, teed, puhastusvahendeid, piima jne jne jne. Nagu kõik hotellide ja kohvikute pidajad käiksid ka seal kaupa ostmas. Ju vist käivadki. Minu jaoks on muidugi müstika, et KUHU nad need asjad panevad, kui kõik on motikatega poes???????????? Poe all on parkla, kus seisavad ainult motikad. Me saime oma asjad siiski aetud ning pärastlõuna veetsime taas rannas. Ostsime koos T ja M-ga krabisid, krevette jmt asju. Tegime jälle mõnusa lõunasnäki. Päike paistis ning tuul puhus. Kõik oli ideaalne :) Õhtul läksid nemad lennuki peale ning Saigoni.
Meile oli suhtlemismaailmameister Troim kokku leppinud juba järgmise õhtusöögi uute inimestega – meie 5. korruse naabritega. Alan ja Claire ostusid väga meeldivateks kaaslasteks. Nad on jällegi u 55-aastased ning reisinud siin Aasias erinevates riikides mitu aastat (Vietnamis alates jaanuarist), kusjuures ka nende poeg ja tütar reisivad kuskil siin omapäi ringi. Nende Austraalia-maja on välja üüritud. Loomulikult õpetavad nad siin inglise keelt. Nad nägid mõlemad väga kenad välja, tegid nalja ja olid üldse positiivsed. Rääkisid meile ka jälle huvitavatest uutest kohtadest, kus tasuks käia. Õhtu lõpetasime taas kodubaaris, kus jällegi pooled tuttavad ees. See inglise-keelt kõnelevate inimeste kommuun on siin tõesti kõik tuttavad. Baaris mängis üks bänd ning ringi liikus eriti ära mukitud piduliku mustade litritega kaunistatud kleidiga daam. Selgus, et see leedi, kes oli ühe bändimehe naine, oli olnud Alani ja Claire´i ületee-naaber Brisbane´s, kuid 10 aastat tagasi kolisid naabrid koos oma mehega sealt minema, ning nüüd, sel aastal, jalutasid Alan ja Claire mööda Nha Trangi tänavaid ning vaatasid, et kahtlaselt tuttava näoga inimesed. Ja need olidki nende naabrid Austraaliast, kellest nad polnud aastaid kuulnud. Väike maailm.
Täna hommikul arutles Troim, et need inimesed, kes kellegagi koos on, on ikka normaalsed. Üksi olles muutud kurjaks ja tigedaks. Kõik tundub nõme ja loll. Koos olevad paarid kuidagi tasakaalustavad teineteist, oskavad pöörata tähelepanu üksteise veidrustele ning toetada keerulistel aegadel. See teine üksik austraallane on ju täitsa segopea, ta muud ei tee, kui kirub Vietnamit, Austraaliat, USA, kõiki oma õpilasi jne jne. Veidrik selline. Koos natuke istuda ja õlut juua on okei, aga varem või hiljem ujuvad välja maailmaparandamiseteemad. Alan ja Claire aga olid kõigega rahul, muidugi nad hoiatasid meid varguste jmt eest, kuid nende sõnul on vietnami õpilased toredad ja püüdlikud, Vietnam tore riik ning maailm üldse hea koht, kus elada. Claire oli ka esimene inimene, keda ma nägin, et siin veini tellis. Tellis restos klaasi kohalikku punast veini ning jõi seda koos jääga, mis eraldi nõuga lauda toodi.
Neljapäevaks olime täitsa ära väsitatud. Käisime ainult ujumas, kitsastel tänavatel jalutamas, turul ning Troim käis massaažis. Toss oli kuidagi väljas. No nii raske puhkus :D :D :D

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar