neljapäev, 19. veebruar 2015

Head uut aastat – kitseaastat!

 

Head uut aastat kõigile! Täna on uue aasta esimene päev ja kui meie nimetame seda Hiina uueks aastaks, siis eile tehti meile selgeks, et vietnamlaste jaoks on see siiski Vietnami uus aasta. Hiina ei ole siin teema.

Rick, Lan, Min Chau, Peter, Tim, Yen, mina ja Hien

Kehv pilt ilutulestikust

Tim, Yen, Darcy, Lucca ja Troim

Kui Eestis tähistatakse Hiina uue aasta saabumist alati sellel kindlal kellaajal, mis on kalendris kirjas, siis Vietnamis lastakse ilutulestikku ja tähistatakse uue aasta saabumist just südaöösel. Vana-aastaõhtu suhtes ei ole levinud mingeid erilisi kombeid või ebauske. See, mis looma aasta algab, ei määra ette mingit konkreetset värvi riiete kandmist. Kuulsin, et Eestis soovitati selle puulamba või kitse aasta saabumise puhul puutükki taskus kanda. No siukest asja pole siin ka kuuldud.

Uue aasta saabumine tähistab eelkõige uue ajastu algust. TET´i pidustused tähistavad uuenemist ja puhastumist, eesmärgiga saavutada head õnne ja jõukust uueks aastaks. Tuleb unustada oma vanad vaenud ja vihad ning kõikide sõprade, kolleegide ja äripartneritega hästi läbi saada. Kui kellegagi oli mingi kana kitkuda, siis see tuleb unustada ja uuel aastal n-ö uus leht ette keerata. Täna ehk kitseaasta esimesel päeval ei tohi tööd teha ega koristada, peab olema õnnelik ja rahulik ning nautima päeva, siis tuleb ka uus aasta positiivne. Mitte mingil juhul ei tohi riielda, õiendada või oma pahameelt välja näidata.

Teatud toidud on traditsiooniliselt alati TET´i ajal laual. Esiteks süüakse väga palju arbuusi ja röstitud arbuusiseemneid, kuna see toob õnne. Tänavad on täis suuri arbuuse ja meloneid, osad kaunistatud graveeringutega. Arbuusikunst on väga lahe ja tähendab, et arbuusile on sisse lõigatud teatud ornamendid või midagi hieroglüüfide sarnast. Teiseks on laual alati kausike kuivatatud (ja suhkrustatud) puuviljadega, mida tehakse nii ise kui ostetakse poest ja kolmandaks väga oluliseks söögiks on banh chung või banh tet. Viimane on banaanilehe sisse keeratud umbes poolekilone või kilone pakk, mis on täidetud kleepuva riisi, sealiha või ubadega. Selle valmistamine on väga töömahukas ning lõpptulemus saab valmis alles paari päevaga. Välismaalaste hulgas see eriti pop pole, aga kohalikud on banh chung´ist täiesti sillas. Eile just rääkis Lan mulle, kui hea see veel pannil praetuna pidi olema. Nagu meil verivorste, müüakse ka seda toitu turul tegelikult aastaringi, kuid TETi ajal ostavad seda kõik.

Väga oluline on ka õnneraha kinkimine. Juba nädalaid enne lunaarkalendri uue aasta saabumist müüakse poodides punaseid ja kuldseid ümbrikke, mis ongi ettenähtud õnneraha jaoks. Raha peaks andma eelkõige lastele, aga ka oma lähedastele, sõpradele, töökaaslastele. Summad on erinevad, aga keskmiselt kingitakse 3-4 eurot. 

TETi teeb veel rõõmsaks see, kuidas nad siin kodusid ja oma ärisid kaunistavad. Kõikjal tänavatel müüakse tohututes kogustes suuri krüsanteemide-potte, mandariinipuusid, suuri gladioole, orhideesid ja veel igasuguseid puid potikestes. Iga pere üritab enda kodu ikka värskete lilledega täita ning hotellid kaunistavad oma fuajeed kuldkollaste krüsanteemidega. Lisaks müüakse palju Hiina stiilis punaseid ja kuldseid lampe ning kupleid. Kõik see mõjub kuidagi värskelt ja suurendab kevade- ning uue alguse tunnet.

Kooli ees müüakse eriti ohtralt kaunistusi

Mandariinipuud - suurendavad viljakuse ja sündimiseõnne

Nha Trangi tänavad

Sellise(d) potid on kõige populaarsemad. Need kaunistavad pea kõiki kodusid, ilusalonge, hotelle ja poode.




Chúc Mừng Năm Mới, kallikesed!!!!!!!!!!!!!!!


Lõppu lisan ühe toreda video, kuidas peale ilutulestiku lõppu Tran Phu tänavat ületasime :)



1 kommentaar: