teisipäev, 11. detsember 2012

Jõuludest ja telefonidest ja pissimisest

11.12.2012.
 
 
Et nagu jõulud siis tulemas. Polegi vist mõtet kirjutada, kui kauge see jõuluteema seekord tundub. Nagu oleks kuskile suvesse pidama jäänud ning kogu mõttemaailm ja olemine pole järgi jõudnud, et tegelikult on detsember. Kingitusi pole ka kellelegi teha. Mida ma Troimile kingiksin????? Meil ei ole eelarves ette nähtud „kulutused kingitustele“ :)

Siin on ka jõulud omaette teema loomulikult. Igas hotellis ja suuremas poes on uhkelt ehitud plastmasskuused, mõnedel isegi kingitused all. Kusjuures minu meelest on need kuused väga ilusad ..... Ärge nüüd valesti aru saage, nagu mulle meeldiks mingi plastmasskräpp, aga no need kuused on tõesti ilusad eemalt vaadates. Need ei ole sellised koledad kärakad, vaid kuidagi ilusad. No mõned kunstlilled on ju ka ilusad. Kui Eestis on jõulude eel ikka igasugust jõulujama kõik kohad täis, siis siin piirdutakse ainult kuuskedega, nagu kuused oleks see peamine jõulusümbol. Ja see mulle meeldib – ei mingeid kellukesi, tilinaid, päkapikke või karrahunnikuid. Meie maja allkorrusel on ka lifti kõrval tilluke kuuseke elektriküünaldega ning ladvas kiri „Merry Christmas“. Kõik jõuludega ja uue aastaga kaasnev on siin muide inglise keeles. Venekeelseid loosungeid me märganud ei ole. Võib-olla need ilmuvad siis peale uut aastat.

Jõulude miinuspool on see, et vietnamlased arvavad, et jube tore on hommikust õhtuni lasta ka lääne maailma jõululaule. Ikka nii, et terve tänav kuuleks. Meie naaber näiteks. See on üldse mingi kõige sitema muusikamaitsega melomaan maailmas. Kord kuulab ta träänsi, siis kohalikku tilu-lilu ja siis nüüd viimasel ajal jõululaule vietnami keeles. Eriti meeldib talle muusikat kuulata sel ajal, kui Doktor Troim lõunauinakut teeb. Üle-eile näiteks pani ta põhja mingi vaibakloppimise (või müüriladumise :D) muusika. Troim kargas püsti ja oli maruvihane, et tal läheb süda rütmist välja sellise tagumise peale. Marssis rõdule, vahtis vihase pilguga ringi ning viskas siis naabrite rõdule toore muna! No mida lapsik käitumine, eks :) A sel hetkel vajas ta midagi, et nagu kätte maksta. Naabrid muidugi pole siiani mingit muna märganud. Ära kuivand kollane ja koored vedelevad siiani seal. Me arvasime, et kui nad ka lõpuks avastavad selle muna, siis on vast hoopis õnnelikud, et „näe, kui tore, taevast kukkus muna alla. Jee-jee! Söök“.

Ega me ise ka paneme aeg-ajalt puusse. Eellugu oli selline, et Troimil läks tema kõige kallim nunnu telefon katki. Mikrofon ei töötanud enam. Peatänaval käisime ühes fotokate-kaamerate-telefonide paranduses, kus öeldi, et kordategemine maksab 150 000 dongi (u 7,5 USD). Naersime selle pakkumise peale ja jalutasime edasi. Troim ütles, et Gena ei hakkaks seda asja üldse parandamagi, vaid annaks uue telefoni. Ja siin siis selline hind. Heh. Teisel päeval sattusime ühe „telefoniparanduse“ peale paar tänavat eemal. See oli selline koht, mis oli põhimõtteliselt ehitatud ühe maja katuse alla. Ainult üks lett umbes kümne telefoniga ning pisike laud kõrval, kus mees oma tööd tegi. Vaatas telefoni, sai probleemist aru ning 6 minutiga oli kõik korda tehtud. Hind – 50 000! nagu nimme läks järgmine päev minu telefon katki. Või no ma arvasin, et läks katki :D Igatahes pilti ees ei olnud ning mitte ühelegi nupule vajutamine ka ei aidanud. Võtsin aku ja sim-kaardi välja, raputasin ja puhusin (liivast puhtamaks), kuid ei midagi. Vantsisime peale õhtusööki siis uuesti sinna oma mehe juurde ja ...... no nagu ikka. See mees vajutas lihtsalt telefoni sisselülitamisenuppu ja kõik töötas! Appi! Hea blond ikka. Troimil oli muidugi veel rohkem häbi :D Et head lollid valged, ei oska oma telefoni ka sisse lülitada. A see mees ainult naeris sõbralikult. Ta on kuidagi teistmoodi – selline vaikne omaette nokitseja. Naised said tal küll kõvasti naerda. Eks me ise irvitasime ka. Nüüd lehvitavad terve perega meile igakord, kui me mööda lähme.

Veel tahtsin kirjutada vietnamlastest kui kuseja-rahvast. Nad pissivad absoluutselt igal pool ja häbita. Pole mingit probleemi, kui volli on püksist pikalt väljas ning kõik möödakõndijad seda jõllitada saavad. Alguses märkasime muidugi mehi, kes pissivad täiesti suva kohtades. Okei, okei, päris keset tänavat pole keegi pissinud, seda teevad siin koerad. (Erinevalt Eesti koertest, kes ikka viisakalt mingi põõsa või posti otsivad.) A see selleks, eriti tore on meestel muidugi pissida tänavanurgal, kus sind näevad nii ühelt kui teiselt poolt tulijad. Selliseid eksemplare oleme siin küll näinud. Siis väiksed poisid, kes astuvad majauksest välja ja pissivad suure kaarega sõiduteele. Ega tänavaäärtes eriti käia ei taha enam ning see pissimine seletab seda, miks on mõndades kohtades lausa vastik hais.

Okei, mehed kusevad ka Eestis mõnikord pargis ja linnas, aga naised siiski mitte. Siin on aga ka naised kõvad pissijad. Üks seik nt turult. Sõitsime motikaga mööda ühest vanamutist, kes just oli lõpetanud oma häda sõiduteele, kõnnitee pervele. Tal olid jalas pikad lohvakad püksid ning sel hetkel, kui meie temast möödusime, tõusis ta parajasti püsti ning tõmbas oma pükse üles, jala äärest nirises päris palju veel alla. Teine seik pargist. Istusin mere ääres selles ilusate pügatud puudega pargikeses ning lahendasin ristsõna. Minust läks mööda u 40-50 aastane naine, korralikult riides, kübar peas, valge sviiter seljas. Jalutas rahulikult minust 1,5 meetri kaugusele põõsa taha ning tõmbas püksid alla. Kuses ära, tõusis püsti, võttis käekoti õlale ning loivas rahulikult edasi. Nii on siis lood. Ja lapsed muidugi ka. Ma ei tea, minule igatahes ei meeldi, kui ma olen rannas ning minu ees (ikka lähedal, kõne kaugusel) on perekond väikse, umbes 5-aastase tüdrukuga, kes pissib täpselt minu nina alla liiva sisse. Rand on suur ja lai ja ta peab pissima täpselt mulle ette. Naaatukene tunduvad nad siin loomad küll. Söövad-seksivad ja magavad. Lapsi ja noori on siin tõesti palju. Juba ainuüksi meie tänaval on mitu-mitu väikest beebit ning vist 2 rasedat.

Muidu on meil aga elu rahulik. Ükspäev kohtasime puhkusel olevat jõuluvana, kes ütles, et talle siin Nha Trangis nii meeldib, et ei teagi, kas viitsib see aasta põhjamaa-lastele kingutusi viima hakata. Õige kah. Vana mees, kondid haiged :)
Eile käisime motikaga Long Beachil ning nautisime vahelduseks täiesti tühja randa ja imeilusat helesinist vett. Seal pole aga palme, vaid ainult logud hütikesed, kus õhtuti ärkab elu, ning me veetsime seal vaid 2 tundi. Päikse käes ikka ei kannata kauem praadida. Ega tahakski ausalt öeldes. Troim on juba nii kohalik, et higistab aina vähem ning vesi on talle juba külm.
 
Kallistused-tervitused.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar