neljapäev, 28. november 2013

Marineeritud väike tuunikala


Troim tegi ise praetud-marineeritud kala. No jube isu tuli peale ja kuna "heeringas" ei õnnestunud, siis tegime seekord lollikindlamalt. Tegevuskäik ja retsept allpool.


Ehk siis ....
mine turule ja vali välja mingi tore kala. Me vaatasime, et ühed hõbedased vennad on päris stiilsed. Ostsime 3 kala ning arvasime, et ju need mingid makrellid on. Väga ilusad värsked ja sileda nahaga - soomuseid üldse ei olnud - nahk oli lausa siidine. Alles paar päeva hiljem saime teada, et need olid teatud väikest sorti tuunikalad.


Lase turutädil kala uimedest ja sisikonnast ära puhastada. Siinne kalamüüja tahtis muidugi päid ka ära võtta (loomulikult), aga Troim ütles, et tahab pead endale jätta (need olid niikuinii hinna sees). Sügavkülmutusse ja tulevikus puljongiks.

Kaladega koju jõudnud, leia keegi, kes tahab need ära fileerida. Troim tegi koos paari Saigoniga selle töö ära - pead ja vist ka selgrood jmt jama paigutas sügavkülma ning fileedele segas kokku paneeringu. 

Hehee, sellised topelt selgrooga elukad :D

Retsepti kohaselt tuleks esmalt keeta valmis marinaad ja siis praadida kalad, kuna marinaad peaks olema jahtunud, kui teda kaladele peale valatakse. Ma arvan, et vahet pole, mispidi teha, niikuinii peavad nii kalad kui marinaad jahtuma ..... Niisiis.

Hakka kala praadima. Paneerimiseks kasutasime ainult muna ja jahu. Kuna Troim polnud kunagi enne kalu paneerinud ega ka näinud, kuidas seda tehakse, segas ta muna ja jahu omavahel kohe kokku, maitsestas soola-pipraga ning kastis kalafileed seejärel sinna sisse. Tundub, et vahet pole, niimoodi tuli ka väga maitsev ja ma ei oska öelda, kas n-ö õigesti tehes, kus kastetakse jahusse, siis munasse, siis jahusse ......, oleks maitse kuidagi teistmoodi või mitte.

Arvesta nüüd, et terve elamine on kalapraadismishaisu täis, eriti kui elada korteris, kuhu on monteeritud Vietnami-stiilis õhupuhastaja (s.t selline, millel ei ole ühendust ventilatsiooniga ning tööpõhimõte on sellest, et pliidi kohalt tõmmatakse toss ära, aga siis lastakse see kohe pealpool olevate avauste kaudu kokkajale otse näkku).

Nüüd pole muud, kui keeta valmis marinaad:


1 l vett
2-3 porgandit
3-4 sibulat
u 6 tl suhkrut
u 4 tl soola
20 tera musta pipart
4-6 loorberilehte
100 ml 5% äädikat

Kaabi puhtaks porgandid ja lõika õhukesteks seibideks. Koori sibul ja lõika rõngasteks. Pane vesi keema koos soola, suhkru, maitseainete ja porgandiga. Kui porgand on poolpehme, lisa sibularõngad ja keeda veel mõned minutid (sibul ei tohi pehmeks keeda). Enne tulelt võtmist lisa äädikas. Maitsesta lõplikult. Marinaad peab jääma vürtsikas ja magushapu. Pane marinaad jahtuma. 

Kui nii kalad kui marinaad on natuke jahtunud, võid need karpi panna. Kiht kalu ja kiht porgandit-sibulat, siis jälle kalad ja porgand-sibul. Kalla marinaad peale ning pane külmutuskappi. Peaks valmis olema juba 5 tunniga, aga meie ootasime ikka kauem ning ülejärgmisel päeval olid need kohe eriti head. Peaks mainima, et meie fileed olid tunduvalt suuremad ka kui kilud või räimed ja meie tegime seda toitu puhastest fileedest, seega ei olnud kaladel nahka või saba vmt asju. Sellistele paksematele tükkidele mõjus igatahes 48 tundi marinaadis olemine väga hästi.

Okei, pilt ei ole võib-olla kõige isuäratavam :) Need on kalad enne marinaadi minekut. Valmistoodangust mul pilti polegi.




3 kommentaari:

  1. no miks meil selliseid toredaid kalu ei müüda... selline korralik kamakas, aga samas mitte ka liiga suur, ja luu on ka suur ja selge, mitte nagu mõnel ahvenal näiteks, kus peenikesi luid on rohkem kui liha.
    kas te tooreid kevadrulle ka sööte ja kui tihti? küsin ma suud vesistades :)

    VastaKustuta
  2. Oi, Anu, teile meeldiks siin turul. Kõik on nii värske ja ilus ning mereelukaid on sadu erinevaid sorte. Me ei oska ikka suurt midagi nendega teha (no eelmine nädal sõime koos külalistega kilo tšilli ja küüslauguga wokitud krevette ära, aga see oli lihtne :)). Värskeid kevadrulle sõin eelmine aasta kogu aeg, nüüd on juba küllastumus :D

    VastaKustuta
  3. ohhh... ma ei taha rääkida... :)
    ma siis soovitan paari krevettidega toitu:

    KOOKOSE-KURGISUPP

    valmistamisaeg 30 min.
    1 pikk kurk või 2-3 avamaakurki,
    1 broileri rinnafilee,
    1-2 sibulat,
    2 küüslauguküünt,
    2-3 spl toiduõli,
    1-2 tl punast karripastat,
    2 dl kookospiima,
    7-10 dl vett,
    1 spl fariinsuhkrut,
    1 spl laimimahla/sidrunimahla,
    1 munanuudliplaat,
    krevette.
    Haki sibul ja küüslauk peeneks. Kalla toiduõli peale ja prae kergelt läbi. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud kanafilee. Maitsesta segu karripasta (kontrolli vürtsikust!) ja kalakastmega. Lõika kurgid õhukesteks ribadeks ja lisa pannile kana ja sibula-küüslaugu segu juurde. Sega ja kuumuta. Kalla sekka kookospiim, sega, kuumuta ja lisa vesi. Lase segu keema, Maitsesta sidrunimahla ja fariinsuhkruga. Peenesta munanuudlid toidu sekka, serveeri koos krevettidega. Kui lisad vett rohkem, saad supi, kui vähem, siis pajaroa.

    RIISINUUDLID KREVETTIDE JA KÖÖGIVILJADEGA

    1 tl õli praadimiseks
    200 g krevette
    2 paprikat (kollane ja punane)
    100 g minimaisi
    100g noorherne kaunad
    1 küüslauguküüs
    1 punane sibul
    100 g brokkoliõisikuid
    150 g riisinuudleid
    1 sl seesamiseemneid
    2 keskmist porgandit
    100 g magushaput tsillikastet

    1. Valmista riisinuudleid pakendil kirjeldatud juhise järgi soolaga maitsestatud vees. Kurna.
    2. Prae pannil pidevalt segades ribadeks lõigatud porgand, paprikad, sibul ja hakitud küüslauguküüs.
    3. Lisa hernekaunad, minimais (võid lõigata väiksemateks juppideks) ja brokkoli. Sega õrnalt juurde krevetid, magushapu kaste ja seesamiseemned. Kõige lõpuks lisa riisinuudlid ja sega kõik õrnalt ühtlaseks.

    VastaKustuta