laupäev, 20. oktoober 2012

Nha Trang 1




Alates, 15.10. 2012. Nha Trang, Nha Trang, Nha Trang!
Siia jõudsime kottpimedas. Teadsime hotelli, mida taksojuhile öelda tänu saksa tüdrukule, keda Halong Bays kohtasime. Happy House – see nimi jääb ka kõige totumale meelde. Kuigi oli pime, meeldis mulle siin esimesest hingetõmbest. Tänavad on suured ja laiad ning kõnniteedega. Hotell asus kohe rannapromenaadi vastas väiksel kõrvaltänaval. Kogu linn oli täiesti rahulik ning kõik ärid ja restoranid olid juba töö lõpetanud. Linn on suur – umbes 300 000 – 400 000 elanikku, kuid hingab täiesti rahulikus rütmis võrreldes Hanoi või Saigoniga, kus on kõikidel kesklinnatänavatel möll poole ööni.
Happy House´s võeti meid aga rõõmsalt vastu, tuba maksis 10 usd ning oli superluks. Internet oli kõige parem, mis meil siiani olnud on. Kõht oli tühi ning läksime siiski otsima mõnda restot, kus süüa saaks. Leidsime ühe koha, mida hakati küll sulgema, kuid meid nähes, pandi muusika uuesti mängima, tuled põlema ning kokk aeti üles. Viis tüdrukut sebisid ette ja taha ning saime imemaitsva õhtu(öö)söögi.
Järgmisel päeval hakkasime aktiivselt tegelema korteriotsingutega. Ma olin internetist leidnud ühe korteripakkuja, kellega olin mitmeid e-maile ja sms-e vahetanud. Sõitsime taksoga sinna kohale, kõik oli väga tore – bassein ja köök jne, aga no mitte eriti hubane ja ilus. Tüdruk lubas küll, et kui me tuleme, siis tehakse korter korda, paigaldatakse külmkapp ja telekas jmt. Korter asus tuttuues majas, kuid a´la Ülemiste järve taga rajoonis. Hakkasime sealt ise tagasi jalutama ja asja arutama. Troim oli korteriga kohe väga rahul, et tore koht ja vaikne ja rahulik ning soodne hind. Mina arvasin, et võiks ikka mõnda veel vaadata, kuna siin pakkujaid jagub.
Jalutasime ja higistasime nii mis hirmus :) Tutvusime linnaga ning lõpuks võtsime takso ja sõitsime väikse lõigu, et hotellile lähemale saada. Siinne rannapromenaad on kõige ilusam, mis ma näinud olen. See annab silmad ette nii Phuketile, Copacabanale, Ipanemale ja isegi Tamulale ning Pärnule. No ikka väga ilus on siin. Praegu on madalhooaeg, kuna kõik reisiraamatud ja ka ilmateated pasundavad, et siin sajab vihma ja on äike kuni detsembrini. Aru ma ei saa, kas nad seal accuweatheris panevad ka automaatselt mingi eelmise aasta ilmateate või. Meil on siin lauspäike ja sinine taevas, aga ilmateade näitab, et on megahalb ilm.
Põhirand on 6 km pikk ja laia liivaribaga, promenaad on aga nagu üks suur pikk park palmide, purskkaevude ja skulptuuridega. Kõik on hooldatud ning igal pool on prügikastid. Käisin ujumas ka. Lained on okei, olenevalt kellaajast, kas viskavad pikali või mitte. Kohe läheb sügavaks.
Õhtupoole läksime hotellist veel kortereid vaatama. Info levis suust-suhu ning kõndisime läbi päris mitu kohta. Üks koht oli selline, kuhu astusime täiesti ise sisse. Mingit kuulutust väljas polnud, kuid ukse peal oli silt, et „Lavu Residence, serviced apartments“. Mulle kohe meeldis see koht, sisustus on megahubane, selline skandinaaviastiilis, valged seinad, suur voodi oma rõdu, valged lendlevad kardinad ..... . Vaatasime veel õhtul mingit kohta, mis oli tegelikult terve maja – kolmekorruseline, 2 magamistoa ja 2 vannitoaga ning mis millegipärast Troimile meeldis, aga minu jaoks oli tegemist mingi õudusega. Mis mõttes, et kahekesi elame mingis tondilossis või???? All oli suur ruum, mis omast arust oli köök. Mürkrohelised seinad ja luitundoranž põrand. Pliit oli see kaasaskantav asi, mingit muud mööblit ei olnud. Magamistoad olid pisikesed ja ahistavad. Mingid koridorid ja kummalised väiksed toakesed. Huhh, mul oli jumala hirmus seal olla. Ma ei saanud aru, kuidas Troimile see okei tundus???? Igatahes, sellest mingit tüli ei tekkinud, kuna Troim ütles, et selge, kui sulle ei meeldi, siis ei meeldi :) Valisime õhtuks ära selle ilusa korteri ning kolmapäeva hommikul vantsisime kuumas päikeses oma 30 kiloga kohale. Mmmm, nad olid selle veel ilusamaks teinud, kõik ära koristanud ja läikima löönud, toonud meile panni, poti, kahvlid, rätikud. Korter ise on siis selline – asub majas, kus ongi ainult 5 korterit, lift viib iga korteri ukse taha rõdule (eriti šeff), korter on 52 ruutmeetrit ning koosneb köök-elutoast, magamistoast ja vannitoast, lisaks saavad kõik kasutada katuseterrassi (kus on imeilusad potitaimed ja imeilus vaade merele :)) ning kõrvaltänavas asuvat jõusaali. Ja nüüd, hinna sees on 2 korda nädalas koristamine, 2 korda nädalas pesupesemine, veetarbimine, voodipesude vahetamine, wifi, telekas ja üks parkimiskoht all garaažis. Eriti tore vana valvab siin 24 h ning värav on lukus.
Hakkame vaikselt kohalikku ellu sisse elama :) Õhtul läksime otsima siinset ainsat supermarketit – Maximarket. Õhtuhämaruses oli hea kõndida, läks vist mingi 3 tundi edasi-tagasi. See on siis selline pood, kust saame osta kõiki asju, mida me turult ei saa või ei taha osta. Nii mõnus tunne on küll kogu aeg. See linn meeldib mulle täiega, mis siis, et meid kogu aeg venelasteks peetakse ja siin on enamik menüüsid inglise-, vietnami- ja venekeelsed. Mulle meeldib siinne õhk ja meri, liiv, kõrghooned ja puhtus. Inimesed naeratavad ning kogu tempo on rahulik, aga mitte mingil juhul uimane või igav.
Troimil, vaesekesel, oli muidugi magamisega raskusi, nagu alati. No esiteks asub ventilaatori nupp kuskil kaugel seina peal ja teiseks hakkas mingi naabermaja kukk kirema juba kell 5 hommikul ja pani kella 8-ni välja :D Mida segane vend. Me oleme täitsa linnas, aga keegi ikka peab kuskil katusel mingit kommunismikukke, kes terve linna peab üles äratama.
Õhtul sebisime korteri manageri kaudu endile ka motorbike´i ja kõik tundus juba liiga hästi ja kiiresti korras olevat. Motikas oli küll kahtlaselt odava kuurendi hinnaga, aga no tühja sellest :)
Jaa-jaa, tühja sellest. Täna hommikul läksime kohe rolleriga sõitma ja bensiinijaama otsima. Poolel teel suri aga roller ära ning enam süüdet sisse ei võtnud. Istusime seal tänavanurgal ning ootasime oma manageri. Chao saabus kohale ning kutsus seejärel sündmuskohale ka rolleri omaniku. Kõik said aru, et motikas on katki :D Higi voolas. Ratas tuli transportida tagasi nende kontorisse. See käis nii, et mina istusin Chao taha ning meie rendirolleri omanik sõitis Troimi rolleri kõrval ja lükkas seda jalaga :D Väga naljakas vaatepilt oli. Nii, selleks ajaks oli kell vist 10 või midagi. Seisime seejärel nagu totakad ühel tänavanurgal ega teadnud, mida järgmiseks ette võtta. Meil oli ju plaan turule minna!!!! Chao ütles, et helistab meile ja ütleb, kas me saame uue motika või parandatakse see ära. Mingit kõnet ei tulnud. Hakkasime ise turu poole kõndima. Kaardi järgi oli küll päris pikk maa, aga no kus meil kiiret. Samal ajal vaatasime ka erinevaid motikaid, et kes rendib või müüb vmt. Kellaaeg oli vist selline, et keegi ei viitsinud meiega rääkida või siis nägime me nii vaesed välja. Honda, Yamaha jmt keskuseid on siin eriti palju, aga seal müüakse ainult tutikaid motikaid. Kella 11 paiku oli Troim selline higimull, et oli juba valmis motikat ostma. Juhuslikult sattuski meie teele üks keskus, kus müüdi kasutatud motikaid. Küsisime kõige odavamat ja automaatset, 10 milli! Hehh, milles küssa. A kust kiivrid saab? Vaadake, siin üle tee on postkontor, seal on. (hinnasilt 150 000, aga tänu motikamüüjale saime 80 000-ga). A meil pole passe kaasas? A mis siis, ID-kaart käib kah. Motikas löödi läikima, parandati ära suunatuli, kontrolliti õli ja tehti muu üldine ülevaatus. 20 mintsiga olid meist motikaomanikud saanud (vabandust, motikas kirjutatakse siin siiski kellegi kolmanda nimele; meie motika omanik on keegi Khan Hoa Khai vmt, kes on sündinud 87. aastal). No mis iganes, käisime bensiinijaamas ja LÕPUKS leidsime ka turu üles. Juhhhuuuuu! Turg oli tore. Kuigi nad kindlasti jälle hullult lüpsid meid, siis meie jaoks oli kõik okei, saime 3 usd eest 4 kilo kraami – tomateid, kurke, sibulaid, valgeid rediseid, bataati ning kõige magusamaid tulipunaseid hurmaasid. Teel koju ostsime ühest putkast veel kohvri õlut ning elu oli lill. Nüüd on meil kodus „why not?“ baar.
Troim oli niiiii õnnelik ,et saab ise süüa teha. 4 minutiga valmis tomati-kurgi-redise salat tšillipipraga. Õlu ja salat – lõõgastus missugune pärast seda higist hommikut. A no kogu aeg oli naljakas ka.
Pärastlõuna vedelesime rannas ning hullasime lainetes ja vahtisime imelikke inimesi. Nagu ma ütlesin, on siin madalhooaeg ning rahvast on meeldivalt vähe, kuid venelasi on siiski kõik tänavad täis. Rannas muidugi ka. Ilusad noored vene naised paksude ja pundund meestega, paljudel on ka paksud lapsed kaasas. Täna rannas nähtutel ka neoonrohelisse rätikusse mässitud chihuauha.
Õhtusöögiks tegime jälle salatit ning riisijahust pennesid. Siin on nimelt müügil nagu täiesti tavalised makaronid – spagetid, penned, fussilid jmt makaronitooted, aga tehtud on need mitte nisujahust, vaid riisijahust ja välja näevad nad lumivalged. Hullult efektsed. Õhtul tegime jälle hästi, hästi pika jalutuskäigu. See linn on täiesti parajalt suur, et saab jalutada ja uusi kohti avastada, aga mitte nii suur, et orienteerumine täiesti sassi läheks. Meie Samsung Galaxy Tab on ka eriti tore vidin. See võtab satelliidi pealt kohe google mapsi ette nii, et mingit internetti vaja ei ole. Sellega saame kohe täpselt aru, kuskohas me asume. Enam ei ole vaja kahtlaseid ebatäpseid turistikaarte kuskilt sebida. Seal saab peale panna ka, mida otsid – näiteks bensiinijaamad, restoranid, hotellid, peamised meelelahutuskohad vmt. Mulle väga meeldib see.
Õhtuti otsin internetist ja LP-st uusi kohti, kuhu järgmine päev minna. Reedel käisime näiteks külastamas suurt 14-meetrist Buddhat (kohapeal muidugi öeldi, et see on 24 meetrine :D). see on tõesti ohke skulptuur. Kui me rongiga pimedas saabusime, siis nägime juba eemalt, et ühe mäe otsas on mingi võimas värk. Seal saime jälle kaubelda ja seletada vietnami n-ö üliõpilastega, kes sundisid meid mingeid postkaarte ostma. Andsime alla ja ostsime siis, muidugi 2/3 odavama hinnaga, kui algul küsitud. Nad on ikka eriti järjekondlad. Nägime, kuidas ühe pingi peal istus üks valge naine ning tema ümber oli umbes 10 õpilast, kõigil pihud ette sirutatud. Ma ei tea, kas ta tõesti andis kõigile raha, kahtlen selles, nägin naise süles mingit kilekotti, et pigem jagas midagi muud põnevat.
Laupäeva hommikul sõitsime enne 9-t järgmisele turule, mis ei ole selline turistikas. Seal kihas vilgas elu ning käis tihe kauplemine ja ostlemine. Turg nagu turg ikka. Lisaks rohelisele kraamile oli saadaval ka igasugu mereande. Mitte mingit paha haisu seal ei olnud, krevetid ja kalad olid alles jäätükkide vahel ning kõik tundus megavärske ning ma olen kindel, et seal müüdav oli tänahommikune saak. Ostsime 800 grammi krevette umbes 2,70 eur eest (ja seda oli ilmselgelt liiga palju meile kahele :D; poole vähem oleks ok olnud) ning lisaks küüslauku, tšillit, laimi jmt. Tõime asjad koju ning sõitsime järjekordse templi juurde, kuhu siin muidu bussidega kõik turistid viiakse. Nii kihvt on sõita sellistesse kohtadesse ise kohale. Pargime oma motika ära ning jalutame sisse. Teised tavalised paketituristid veerevad suurte bussidega kohale ning käivad kõik karjas ringi. Meie oleme ses mõttes täiesti iseseisvad ning Troim oskab väga hästi motikaga siin juba liigelda. Nha Trang on õppimiseks ka ideaalne koht. Nagu ma enne kirjutasin, on siin suured laiad tänavad (ilma ühegi auguta) ning hommikupoolikutel on liiklus ka nii väike, et mõnes kohas on on ainult 2 motikat tänaval.
Ponagari templikompleks asub linna sees teisel pool jõge. See on mingi vana ohverdamiskoht, mis on kasutusel olnud juba 7.-st sajandist, kuid praegu seal olevad templid on ehitatud tunduvalt hiljem. Algselt oli seal 2 torni või posti, kuhu viidi ohverdusande. Praegu on seal nagu ilus park mäe otsas, kus lisaks peatemplile on 2 väiksemat. Väga ilus koht oli ilusa vaatega. Kohalikel on vist komme käia pühapaikades terve perega piknikku pidamas ja esivanemaid mälestamas/austamas, igatahes nägime seal kahte perekonda, kes olid maha laotanud suure lina, istusid seal terve perega peal ning sõid keedumune, kana, salatit, riisi, kotlette jmt. Ülejäänud külastajaskonna moodustasid ähkivad ja puhkivad turistid. Meile öeldi jälle muidugi umbes 5 korda: „Russia?“. Ähh, Troim ütles, et mis me ikka vastu vaidleme, kui kõik juba ütlevad, et Russia, ju siis ongi Russia ::D Mul täitsa ükskõik, ausalt öeldes.
Troimile nii meeldib nüüd motikaga kihutada, et sõitsime veel 2 tundi ringi. Käisime sadamas ja krusiisisime mööda rannikut. See kaldajoon on siin ikka super.
Õhtuks tegime siis kahte moodi krevette. Troim kooris ja tossutas, hakkis ja segas pool tundi ning kuninglik õhtusöök oligi valmis :) Sellest, et saaks ise teha oma köögis turult ostetud krevette, oleme me ju unistanud Balist saadik. Nüüd lõpuks saime ja see oli tõesti megamaitsev! Krevette on tõesti lihtne teha. Värvi järgi saab kohe aru, kunas nad valmis on ja muud trikki eriti ei olegi. Oma rõdu, oma õlu, soe ilm ja väljast kostuvad linnahääled. Mõnus :)
Aaa, ja vahepeal peatus lift meie ukse taga ning koristaja poetas ukse ette värskelt pestud pesu :) Ma arvan, et kingin talle varsti need kampsunid, mis ma Eestist kaasa võtsin. Talle peaksid need meedlima. Troim kogub plusspunkte sellega, et kingib iga päev valvurivanamehele ühe õlle.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar